It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.

Ηλεκτρονική Εφημερίδα Τουρκολέκα – Μάρτιος 2017

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

Τουρκολέκα

Μάρτιος  2017

Τα άρθρα μας:

 • ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
  • Ευχές για το Πάσχα
  • Έγιναν οι εκλογές της «Ενότητας» – Κυριακή 19 Μαρτίου 2017
 • ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ
  • Η εκδήλωση – Δέηση μνήμης για τον θάνατο του Ήρωα Νικηταρά στην Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας  Πειραιώς – Οκτώβριος 2016
  • Η κοπή της πίτας στο χωριό- Θεοφάνεια 2017
  • Η κοπή της πίτας των Συλλόγων στην Αθήνα – 29 Ιανουαρίου 2017
  • Το κάπνισμα του παστού και η γιορτή της αποκριάς στο χωριό.
  • Επετειακή εκδήλωση για τον Νικηταρά στις 24 Μαρτίου στην Ηλιούπολη
 • ΕΡΓΑ
  • Η αναδόμηση του ξωκλησιού του Άη- Γιάννη στο Μετόχι
  • Η ηλεκτροδότηση στο ‘Σπίτι του Νικηταρά’- είναι γεγονός
 • Έλατα και χιόνια στο χωριό

 

Υπεύθυνη σύνταξης : Δήμητρα Μπούρα

Επικοινωνία στο email : info@tourkoleka.gr

 

 

 • ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

 

 • Ευχές για το Πάσχα

Οι συνεργαζόμενοι Σύλλογοι, Αδελφότητα Τουρκολεκαίων «Ο Νικηταράς» και Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκολεκαίων « Η Ενότητα» ευχόμαστε στους συγχωριανούς μας στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού με υγεία και αγάπη, μαζί  με τις οικογένειές τους. Ευχόμαστε ακόμη, μετά την ‘εβδομάδα των παθών’ να έρθει κοντύτερα η Ανάσταση του ηθικού του έθνους και του τόπου μας.

Το Πάσχα είναι πολύ όμορφο στο χωριό μας και γίνεται ομορφότερο όσο ανοίγουν τα σπίτια και γεμίζουν οι δρόμοι του  με τους ανθρώπους του. Ευχόμαστε να είναι και φέτος αρκετοί αυτοί που θα περάσουν εκεί το Πάσχα. Ακόμα και αν είστε ένα ή δύο άτομα μην το σκέφτεστε, στις αυλές θα υπάρχει κέρασμα, ψητό και κρασί για κάθε επισκέπτη.

Καλό Πάσχα και Χρόνια πολλά σε όλους.

Εκ των Συλλόγων

 

 • Έγιναν οι εκλογές της «Ενότητας» – Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

 

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, ώρα 11 π.μ. με 3:00 μ.μ.  έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ενότητα» στα γραφεία της της Αδελφότητας «Ο Νικηταράς»,  στην οδό Βερανζέρου 30 στην Ομόνοια.

Προσήλθαν και ψήφισαν 88 άτομα. Εξελέγησαν κατά σειρά οι : Δημήτρης Γιαννακόπουλος- Πρόεδρος, Χρήστος Πετρόπουλος- Αντιπρόεδρος, Δήμητρα Μπούρα- Γραμματέας, Χρήστος Γεωργακόπουλος-Ταμίας, και τα μέλη Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Βούλα Ζιάγκου και Κατερίνα Τοπάλογλου (το γένος Λαγκαδινού).

Εκτός από την ψηφοφορία,  είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε όσους προσήλθαν για τα πεπραγμένα του Συλλόγου της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και για την συνεργασία μας και την πρότασή μας προς την Αδελφότητα «Ο Νικηταράς» για την ενοποίηση. Ακόμα, να ενημερώσουμε για τα τελευταία νέα του χωριού και να συζητήσουμε θέματα και έργα που χρειάζεται ο τόπος.

Η θητεία του Δ.Σ είναι τριετής, παρόλα αυτά ευελπιστούμε ότι θα είναι   αρκετά συντομότερη και ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο θα ψηφίισουμε  το  Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ενοποιημένου συλλόγου. Το περιμένουμε με χαρά.

 

Εκ του Συλλόγου

 

 • ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ

 

 • Η ετήσια εκδήλωση- δέηση μνήμης για τον Νικηταρά στον Πειραιά- Οκτώβριος 2016

 

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου έγινε και φέτος η εκδήλωση για τα 167 χρόνια από του  θανάτου του στρατηγού Ήρωα Νικηταρά στον ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στον  Πειραιά. Εκδήλωση που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια με πρωτοβουλία της Αδελφότητας  «Ο Νικηταράς» σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό  στα πλαίσια του προγράμματος ‘Ενορία εν δράσει’. Φέτος η εκδήλωση έγινε με συνεργασία της Αδελφότητας  «Ο Νικηταράς» και του Πολιτιστικού Συλλόγου  «Η Ενότητα».

Η εκδήλωση  γίνεται σε αυτή την εκκλησία, γιατί σε αυτή την γειτονιά του Πειραιά κατοικούσε ο ήρωάς μας με την οικογένειά του, τα τελευταία του χρόνια. Μάλιστα στα σκαλιά αυτής της εκκλησίας, η Πολιτεία του είχε δώσει την άδεια να ζητιανεύει μια φορά την εβδομάδα, -κάθε Παρασκευή. Η άδεια του δόθηκε όταν τυφλός πια και καταπονημένος από την φυλακή και την εξορία, ζήτησε βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα έξοδα από την ασθένεια της κόρης του, που  τρελάθηκε όταν τον είδε να μεταφέρεται στο δικαστήριο για να δικαστεί με ματωμένα ρούχα από τα βασανιστήρια. Ακόμα και από αυτή την θέση του ζητιάνου, ο ήρωάς μας δεν έχασε την λεβεντιά και την αξιοπρέπειά του, μήτε την αγάπη για την πατρίδα του,- όπως αποδεικνύουν χαρακτηριστικά περιστατικά που μας περιέγραψε ο ομιλητής μας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε αρχιερατικό Μνημόσυνο, και μετά ομιλία για τον ήρωα. Ο φετινός ομιλητής Γεώργιος Πραχαλιάς, Τακτικό μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, μας συγκίνησε με τον θερμό και πλούσιο λόγο του. για τα μεγάλα κατορθώματα αλλά και τις σημαντικές μικρές στιγμές που έδειχναν το μεγαλείο της ψυχής του Νικηταρά. Την ομιλία μπορείτε να δείτε σε βίντει  στο  https://www.youtube.com/watch?v=0IcHXOkMHzU

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  αρκετοί Τουρκολεκαίοι της Αθήνας, αλλά και ο Πρόεδρος του ΔΔ Τάσος Γιαννακόπουλος με την γυναίκα του και ο Γιάννης  Γιαννακόπουλος Πρόεδρος του Συλλόγου των Νέων Τουρκολέκα. Συγκινητική η παρουσία και των παιδιών  με την σημαία της Αδελφότητας «Ο Νικηταράς».

 

 • Η κοπή της πίτας στο χωριό- Θεοφάνεια 2017

 

Για δεύτερη χρονιά φέτος διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για την κοπή της πίτας της νέας χρονιάς, στην Αθήνα και στο χωριό.

Στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των  Φώτων, η Εκκλησία –  ο Πρόεδρος του Δ.Δ. του Χωριού μας  – ο «Σύλλογος Νέων» και τα συνεργαζόμενα  Σωματεία της Αθήνας  Αδελφότητα «Ο Νικηταράς» και η «Ενότητα» πραγματοποίησαν από κοινού  εκδήλωση για  την κοπή της πίτας του 2017 στον ξενώνα του χωριού μας. Η εκδήλωση έγινε μετά την πρωινή  λειτουργία και είχε φαγητό και ποτό για όλους, προσφορά των  Συλλόγων.

Η παρουσία και εδώ των κατοίκων του χωριού ήταν μεγάλη, παρά το χιόνι και το κρύο της ημέρας. Ευκαιρία για να βρεθούμε και να τα πούμε, ο κόσμος ήρθε από τις 10- μετά την εκκλησία και έμεινε ως μετά τις 2 το μεσημέρι. Και του χρόνου!

Για περισσότερες φωτογραφίες στο site μας στο σύνδεσμο : https://tourkoleka.gr/pita-xoriou-2017/

 

 • Η κοπή της πίττας των συνεργαζόμενων Συλλόγων στην Αθήνα – 29 Ιανουαρίου 2017

 

Στην Αθήνα η κοπή της πίτας έγινε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στην Παλιά Ταβέρνα του Κρητικού στην Πλάκα. Την συνδιοργάνωσαν για 2η χρονιά η Αδελφότητα «Ο Νικηταράς» και ο Σύλλογος «Η Ενότητα».

Η εκδήλωση είχε και φέτος μεγάλη προσέλευση, καλή διάθεση, νόστιμο φαγητό,  μουσική με ορχήστρα και χορό, και πλούσια δώρα από την λαχειοφόρο μας.

Το κομμάτι του χωριού στον Πρόεδρο του Δ.Δ Τάσο Γιαννακόπουλο

Την εκδήλωσή μας τίμησαν  ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Τουρκολέκα Τάσος Γιαννακόπουλος,  ο  Πρόεδρος του Πολιτιστικού  Συλλόγου  Νέων Τουρκολέκα Γιάννης Γιαννακόπουλος, και συμπατριώτες μας από το χωριό και την Τρίπολη. Η παρουσία τους μας έδωσε μεγάλη χαρά.

Ο τυχερός με το φλουρί

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κος Γιαννακούρας, ο βουλευτής του Σύριζα κος Παπαηλιού, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κος Βλάσσης, οι πολιτευτές Αρκαδίας Εύη Τατούλη και Γιάννης Παναγιωτόπουλος, ο εκδότης της εφημερίδας Αρκαδικοί Ορίζοντες κος Βαγγέλης Γιαννακούρας και ο εκδότης της εφημερίδας Νέα της   Μεγαλοπόλεως κος Φίλανδρος

Το δώρο για αυτόν που θα έβρισκε το φλουρί ήταν  μια ηλεκτρική κουβέρτα που κέρδισε ο  συμπατριώτης μας Γιώργος Θεοδωρόπουλος.Του ευχόμαστε μια ευχάριστη, ‘ θερμή’ και τυχερή χρονιά.Όπως πάντα είχαμε και φέτος την λαχειοφόρο αγορά μας με πολλά μικρά και μεγάλα δώρα, που χάρις στην γενναία  συμμετοχή όλων μας βοήθησε να βγάλουμε τα έξοδα της εκδήλωσης της Αθήνας και του χωριού. Δώρα μας προσέφεραν μετά από αίτημά μας οι εταιρείες, Μινέρβα Ελαιουργική, Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα, Coca-Cola Hellas, Cosmote, και η Αρκαδική Μελισσοκομική των αδελφών Γκρίτζαλη.

Μετά το φαγητό ακολούθησε χορός με την ζωντανή μας ορχήστρα. Καλαματιανά, τσάμικα αλλά και λεβέντικα ζεϊμπέκικα  από Τουρκολεκαίους και Τουρκολεκαίες.

Εκ μέρους των Συλλόγων, ευχόμαστε στους απανταχού της γης συμπατριώτες Τουρκολεκαίους η νέα χρονιά να φέρει υγεία και  αγάπη  στις οικογένειές τους, καλή πορεία στις δουλειές τους, καθώς και ειρήνη και ευημερία στον τόπο μας.

Για περισσότερες φωτογραφίες στο site μας στο σύνδεσμο : https://tourkoleka.gr/pita-athinas-2017/

 

 • Το κάπνισμα του παστού και η γιορτή της αποκριάς στο χωριό.

 

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, έγινε και φέτος στο χωριό μας η ετοιμασία του παστού και το καθιερωμένο πια αποκριάτικο γλέντι που διοργανώνει  ο Σύλλογος Νέων.

Η εκδήλωση είχε τα ‘προεόρτιά’ της που κάθε χρόνο γίνονται πιο ‘δημοφιλή’. Ξεκίνησε το Σάββατο με το κάπνισμα του παστού. Μια ειδική κατασκευή έξω από την κουζίνα εξασφάλισε το σωστό κάπνισμα του χοιρινού, χωρίς καπνό μέσα στον χώρο.

Ταυτόχρονα στην κουζίνα οι νέοι έψησαν χοιρινό μεζέ στα κάρβουνα και τον σέρβιραν  μαζί με ψωμί και κρασάκι στους παριστάμενους. Φέτος στήθηκε ένα μεγάλο τραπέζι και συμμετείχαν στον μεζέ πάνω από 30 άτομα. Καθώς τα αγόρια έψηναν, τα κορίτσια ανέλαβαν το στήσιμο των τραπεζιών στην αίθουσα και την διακόσμηση του χώρου με μπαλόνια, σερπαντίνες, μάσκες και άλλα αποκριάτικα.

Το βράδυ της Κυριακής έγινε η εκδήλωση. Το φαγητό, παστό χοιρινό με νόστιμα χειροποίητα μακαρόνια, τυρί και κρασί,  αναψυκτικά και ποτά.

Φέτος ήρθε περισσότερος κόσμος από ποτέ. Μπήκαν τραπέζια και στις 2 αίθουσες και γέμισαν όλες οι καρέκλες. Ήρθαν και αρκετοί νέοι επισκέπτες από τις Χειράδες, είχαν έρθει και κάποιοι Τουρκολεκαίοι από την Αθήνα.

Η μεγαλύτερη προσέλευση δεν δυσκόλεψε σε τίποτε την διαδικασία. Το φαγητό σερβιρίστηκε πλούσιο σε όλους, με πολύ καλή οργάνωση και ταχύτητα.

Ομάδα Εργασίας

Κάποιοι μεγαλύτεροι έφυγαν κατά την 1 το βράδυ και έτσι δημιουργήθηκε χώρος για χορό στην πρώτη αίθουσα. Το γλέντι όπως πάντα κράτησε από τους νέους μέχρι πολύ αργά.

Η γιορτή έδωσε τον  σωστό τόνο χαράς  στην τελευταία μέρα της αποκριάς και μια πολύ καλή ‘είσοδο’ στην Σαρακοστή, σε όλους όσους συμμετείχαν. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την φροντίδα της προετοιμασίας και τις στιγμές διασκέδασης που χάρισαν σε όλους. Ευχόμαστε και του χρόνου!

Για περισσότερες φωτογραφίες στο site μας στο σύνδεσμο : https://tourkoleka.gr/kapnisma-pastou-giorti-apokrias/

 

 • Επετειακή εκδήλωση για τον Νικηταρά στις 24 Μαρτίου στην Ηλιούπολη

 

Tην Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 και ώρα 18:30 μ.μ., o Σύλλογος Αρκάδων Ηλιούπολης «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» σε συνεργασία με την Αδελφότητα Τουρκολεκαίων «Ο Νικηταράς» και τον Σύλλογο Τουρκολεκαίων «Η Ενότητα», διοργάνωσαν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Σοφοκλή Βενιζέλου 146 & Μαρίνου Αντύπα 134, κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης) επετειακή εκδήλωση, αφιερωμένη στον ήρωα του 1821 Νικηταρά.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη, στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης και στην συνέχεια στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, προβολή βίντεο, αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821  & Ομιλία του συμπατριώτη μας Καθηγητή Αντώνη  Παναγιωτόπουλου με θέμα: «Η επανάσταση και ο Νικηταράς». Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Αρκάδων Ηλιούπολης

 

 • ΕΡΓΑ

 

 • Η αναδόμηση του ξωκλησιού του Άη Γιάννη στο Μετόχι

 

Η νέα βάση καλουπωμένη

Ξεκίνησε η αναδόμηση του ξωκλησιού του Άη– Γιάννη στο Μετόχι. Το παλιό κτήριο ήταν χτισμένο με τσιμεντόλιθους που είχαν αποσαθρωθεί, ενώ και η τσιμεντένια στέγη με τον ανεπαρκή σιδηροπλισμό της φαινόταν  να έχει πρόβλημα και δεν επέτρεπε την επισκευή- ανακαίνιση.

Τελικά γκρεμίστηκε το παλιό κτήριο,- με εξαίρεση την Αγία Τράπεζα-. Τώρα έχει μπει ο σιδηροπλισμός για να πέσει το μπετόν της βάσης. Το ανακατασκευασμένο, νέο εξωκλήσι θα έχει  έναν μικρό στεγασμένο πρόναο και μικρότερο εσωτερικό χώρο. Αυτό κάνει λίγο πιο οικονομική την ανακατασκευή του, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα, μιας και ο άγιος  γιορτάζεται τον Σεπτέμβρη και λειτουργιέται πάντα με καλοκαιρία.

Τον Σεπτέμβρη λοιπόν με το καλό να λειτουργήσουμε το καινούργιο.

Για  περισσότερες φωτογραφίες :  https://tourkoleka.gr/anakataskevi-ai-giannis-metoxi/

 

 • Η ηλεκτροδότηση στο Μουσείο Σπίτι του ‘’Νικηταρά’’- είναι γεγονός

 

Μετά προσπάθειες ενάμιση χρόνου έγινε επιτέλους η σύνδεση του Λαογραφικού μας Μουσείου με την ΔΕΗ.

Οι δυσκολίες ευτυχώς δεν έκαμψαν τον Πρόεδρό μας Τάσο Γιαννακόπουλο που συνέχισε να κάνει παρεμβάσεις, να  υπενθυμίζει, να παρακαλεί, να κάνει ότι μπορεί για να γίνει κάτι που φαινόταν τόσο απλό, αυτονόητο και η τόση καθυστέρησή του ακατανόητη.

Ο χώρος πλέον ηλεκτροδοτείται, έτσι μπορούμε  να τον επισκεφτούμε και να κάνουμε εργασίες εκεί χωρίς να χρειαζόμαστε την βοήθεια της ………..μπαλαντέζας από το σπίτι του Τάσου, που ήταν ο τρόπος να έχουμε ηλεκτρικό μέχρι σήμερα.

Τέλος καλό λοιπόν

 

 • Ο Δρόμος για την Μεσσηνία

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Γιαννακούρας στην ομιλία του στην κοπή της πίτας του 2017 στην Αθήνα είπε ότι φέτος θα γίνουν και τα τελευταία 2,5 χιλιόμετρα του δρόμου…..

Ανυπομονούμε…………….

 

 • Έλατα και χιόνια στο χωριό

Το ιατρείο

Τα δρομάκια

Μετά το δριμύ κρύο ήρθε και το χιόνι. Την παραμονή των Φώτων χιόνισε, και έτσι μας βρήκε το ξημέρωμα σε ένα κατάλευκο τοπίο. Η βόλτα στο χωριό και την εξοχή, μαγική. Οι εικόνες πανέμορφες μέσα και έξω από το χωριό.

Ξεχώριζαν τα έλατα που πολλοί έχουν φυτέψει στις αυλές τους και όσο πάνε μεγαλώνουν. Μερικοί στολίζουν και το φυσικό τους δέντρο, δίνοντας ξεχωριστό φυσικό χριστουγεννιάτικο χρώμα στο σπίτι τους και την γειτονιά……

Πολλές φωτογραφίες στο  https://tourkoleka.gr/elata-xionia-sto-xorio/