It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.
Την έρευνα και την καταγραφή των στοιχείων για την οικογένεια Μανιάτη έκανε ο Παναγιώτης Στ. Δημητρόπουλος
Γενάρχης της οικογένειας θεωρείται ο Γιάννης Ντούρος . Η ρίζα του επιθέτου durus είναι Λατινική και σημαίνει σκληρός, δυνατός. Ο Γιάννης απέκτησε δύο αγόρια τον Γεωργάκη και τον Παναγιώτη.
Σύμφωνα με τη ντόπια παράδοση της οικογένειας Μανιάτη, ο Γιάννης Ντούρος για να αποφύγει τους μεγάλους διωγμούς του Τούρκων σε βάρος των ραγιάδων εξαιτίας των Ορλοφικών (1770), αναγκάστηκε να πάρει την οικογένεια και τα κοπάδια του και να εγκατασταθεί στη Ανατολική Μάνη (στη Λάγια).
(Τα Ορλωφικά είναι η ονομασία αποτυχημένης εξεγέρσεως των Ελλήνων η οποία έληξε στις 26 Μαΐου 1770 και είχε υποκινητή τον τσάρο της Ρωσίας που έστειλε γι’ αυτό το σκοπό στην Ελλάδα τους αδερφούς Ορλωφ).
Ο Τούρκος Αγάς του Λεονταρίου, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός έστειλε τους ανθρώπους του να εμποδίσουν το Γιάννη Ντούρο και την οικογένειά του να πραγματοποιήσει το σχέδιό του. Η ίδια παράδοση αναφέρει ότι οι Τούρκοι πρόλαβαν στη θέση Κουτσομύλι του Δυραχίου να μισοκόψουν το κοπάδι και να αρπάξουν τα στέρφα γίδια, ενώ τα γαλάρια και οι άνθρωποι γλύτωσαν τη σύλληψη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες. Οι πρόγονοι της οικογένειας παρέμειναν στη Λάγια μέχρι τις παραμονές του μεγάλου ξεσηκωμού, όπου επέστρεψαν και πάλι στο χωριό για να πάρουν μέρος στην Επανάσταση του 21. Ο Γιάννης Ντούρος κατά τη φυγή του από το χωριό πήρε μαζί του το ένα από τα δύο παιδιά του το Γεωργάκη ενώ τον Παναγιώτη τον εμπιστεύτηκε σε κάποιον κουμπάρο του στα τα Λαγκάδια. Όταν επέστρεψε η οικογένεια από τη Λάγια στο χωριό, επέστρεψε και ο Παναγιώτης από τα Λαγκάδια.
Από τα δύο αδέλφια ξεκινούν πλέον τα ονόματα δύο μεγάλων οικογενειών του χωριού.
1η γενιά:
Ο Παναγιώτης προερχόμενος από τα Λαγκάδια παίρνει το επίθετο Λαγκαδινός και ο Γεωργάκης από τη Μάνη το επίθετο Μανιάτης.
Παναγιώτης Ντούρος ή Λαγκαδινός απέκτησε δύο γιούς τον Γιάννη Ντούρο ή Παναγιωτόπουλος και το Νικόλαο (Νικολής). Τα δύο αδέλφια έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 1821, ήταν πρωτοπαλίκαρα του Νικηταρά και ανεδείχθησαν σπουδαίοι πολεμιστές.
Γεωργάκης Ντούρος ή Μανιάτης απέκτησε τρία αγόρια Γεωργάκης Ντούρος ή Μανιάτης απέκτησε τρία αγόρια τον Παναγιώτη, το Δήμο και το Γιάννη.
Παρακάτω καταγράφονται οι απόγονοι του κάθε παιδιού του Γεωργάκη, του Παναγιώτη, του Δήμου και του Γιάννη:
2η γενιά : Ο Παναγιώτης Ντούρος ή Μανιάτης του Γεωργάκη απέκτησε πέντε παιδιά, τρία αγόρια και δύο κορίτσια. Το Γιάννη που είναι ο πρόγονος της οικογένειας των Γιαννακοπουλέων (Αρβανιταίων), το Θανάση (Θανασιάς) και το Νικολάκη (Νικολακιάς). Η Θανάσω ήταν παντρεμένη στη Φαλαισία (Μπούρα) ενώ η Χριστοφιλή ήταν άγαμη.
3η γενιά : Ο Γιάννης Μανιάτης του Παναγιώτη απέκτησε τρία αγόρια τον Παναγιώτη (Αρβανίτης), το Δημήτρη (Μήτσουρας) και τον Αναστάσιο (Σταβαράς).
4η γενιά : Ο Παναγιώτης (Αρβανίτης) Γιαννακόπουλος του Γιάννη απέκτησε τρία αγόρια το Γεώργιο, το Νικήτα και τον Ιωάννη Γιαννακόπουλο. Οι Παραπάνω πήραν το επίθετό τους από τον παππού τους το Γιαννάκη Μανιάτη και είναι γνωστοί στο χωριό ως Αρβανίτες.
3η γενιά : Ο Θανάσης (Θανασιάς)Μανιάτης του Γεωργάκη δεν είχε αποκτήσει ο ίδιος παιδιά και είχε υιοθετήσει το δευτερότοκο γιό του αδελφού του Νικολάκη (Νικολακιάς) με το όνομα Αποστόλης (Αποστολάς).
4η γενιά : Ο Αποστόλης (Αποστολάς) Μανιάτης του Θανάση απέκτησε έξι αγόρια τον Αθανάσιο, το Νικόλαο, τον Κωνσταντίνο, το Δημήτριο, το Γεώργιο και τον Παναγιώτη.
3η γενιά : Ο Νικολάκης (Νικολακιάς) Μανιάτης του Γεωργάκη απέκτησε εννέα παιδιά, τέσσερα αγόρια τον Κωνσταντίνο (Κοτσαράς), τον Αποστόλη (Αποστολάς), το Γεώργιο (Καλφαντής), και τον Χρίστο (Χριστέας). Τα κορίτσια ήταν η Παναγιώτα, η Δήμητρα, η Σταυρούλα, η Θανάσω και η Καννέλα.
4η γενιά : Ο Κώστας (Κοτσαράς) Μανιάτης του Νικολάκη (Νικολακιά) απέκτησε τρία αγόρια τον Παναγιώτη, το Νικόλαο και το Βασίλη.
4η γενιά : Ο Γεώργιος (Καλφαντής) Μανιάτης του Νικολάκη (Νικολακιά) απέκτησε δύο αγόρια το Βασίλη και το Δημήτρη.
4η γενιά : Ο Χρίστος (Χριστέας) Μανιάτης του Νικολάκη (Νικολακιά) απέκτησε τέσσερα αγόρια το Γιάννη, το Νικόλαο (Νικολακάκης), το Γιώργο και το Στέφανο.
4η γενιά : Η Παναγιώτα Μανιάτη του Νικολάκη (Νικολακιά) παντρεύτηκε στην Ποταμιά το Λάζαρη Νικήτα.
4η γενιά : Η Θανάσω Μανιάτη του Νικολάκη (Νικολακιά) παντρεύτηκε στις Χειράδεςτο Γεωργανά και απέκτησε ένα γιό και τέσσερις κόρες.
4η γενιά : Η Σταυρούλα Μανιάτη του Νικολάκη (Νικολακιά) παντρεύτηκε στο Τουρκολέκα το Γεώργιο Πετρόπουλο (Μαυρογιώργη), πατέρας του Μαυρογκήτα.
4η γενιά : Η Δήμητρα Μανιάτη του Νικολάκη (Νικολακιά) παντρεύτηκε στην Ελληνίτσα το Μαδούρο και απέκτησε ένα γιό το Γρηγόρη.
4η γενιά : Η Κανέλλα Μανιάτη του Νικολάκη (Νικολακιά) παντρεύτηκε στην Ελληνίτσα το Μιχάλη Νικολόπουλο και είχε ένα γιό το Δημήτρη και μία κόρη παντρεμένη με τον Αριστείδη Καρτσιώνη.
2η γενιά : Από το Δήμο ξεκινά η οικογένεια των Δημοπουλέων ή αλλιώς και Δημαίων. Απέκτησε τέσσερα αγόρια τον Αδάμη, τον Γεωργάκη τον Γιάννη και τον Δήμο Δημόπουλο.
3η γενιά : Ο Αδάμης Δημόπουλος του Δήμου παντρεύτηκε στις Χειράδες και απέκτησε ένα γιό τον Παναγιώτη.
3η γενιά : Ο Γεωργάκης Δημόπουλος του Δήμου απέκτησε το Νικόλαο. Αρχικά ήταν κουρέας και κατόπιν έμπορος στο Λεοντάρι.
3η γενιά : Ο Δήμος Δημόπουλος του Δήμου απέκτησε τρία αγόρια το Βασίλη, τον Κώστα και το Δήμο.
3η γενιά : Ο Γιάννης Δημόπουλος του Δήμου απέκτησε τρία αγόρια το Θανάση, το Δημήτρη και το Φώτη.
2η γενιά : Ο Γιάννης Ντούρος ή Μανιάτης του Γεωργάκη απέκτησε τρία αγόρια το Δημήτρη, τον Ηλία και το Γεωργάκη.
3η γενιά : Ο Δημήτριος Μανιάτης του Γιάννη απέκτησε πέντε αγόρια το Γεώργιο (Μπουκουράς), το Σταματέλο (Ταμίας), το Γιάννη (Γιαννίτσας), το Κωνσταντίνο (Τσιόκας) και τον Παναγιώτη (Τσακής).
3η γενιά : Ο Ηλίας Μανιάτης του Γιάννη απέκτησε πέντε αγόρια το Γεώργη (Λιόπλος), τον Αντώνη (Μανιαταντώνης), το Νικόλαο (Μανιατονικόλας), τον Αναστάσιο και τον Παναγιώτη (Πατριώτης).
4η γενιά : Ο Γεώργιος (Λιόπλος) Μανιάτης του Ηλία απέκτησε ένα γιό τον Γιάννη (Λιοπλόγιαννης).
4η γενιά : Ο Αντώνιος (Μανιαταντώνης) Μανιάτης του Ηλία απέκτησε δύο αγόρια το Γιάννη και το Γιώργη.
4η γενιά : Ο Νικόλαος (Μανιατονικόλας) Μανιάτης του Ηλία απέκτησε δύο αγόρια τον Ηλία και το Σωτήρη.
4η γενιά : Ο Αναστάσιος Μανιάτης του Ηλία απέκτησε ένα αγόρι το Γιώργη (Αναστασογιώργης).
4η γενιά : Ο Παναγιώτης (Πατριώτης) Μανιάτης του Ηλία απέκτησε δύο αγόρια τον Γιώργη και τον Ηλία.
3η γενιά : Ο Γεωργάκης Μανιάτης του Γιάννη απέκτησε τρία αγόρια το Σωτήρη (Σωτηρούλιας) , το Θεοδωρή (Θεοδωρούλιας) και το Νικόλαο (Νικολούλιας).
4η γενιά : Ο Σωτήρης (Σωτηρούλιας) Μανιάτης του Γεωργάκη απέκτησε τρία αγόρια τον Αθανάσιο, το Γεωργάκη και το Στάθη. Οι απόγονοι του Σωτήρη είναι γνωστοί και ως Σωτηρούληδες.
5η γενιά : Ο Αθανάσιος Μανιάτης του Σωτηρίου είχε πέντε παιδιά τέσσερα αγόρια τον Σωτήρη, τον Αγγελή, τον Δημήτρη, τον Μανώλη και μία κόρη την Κωντσαντίνα.
5η γενιά : Ο Γιωργάκης Μανιάτης είχε ενέα παιδιά: πέντε αγόρια τον Σωτήρη, τον Κώστα, τον Τασιό, τον Ηλία, τον Δημήτρη και τέσσερα κορίτσια την Παναγιώτα, την Μαρία, την Νικολέτα και την Χρισούλα.
5η γενιά : Ο Στάθης Μανιάτης του Σωτηρίου είχε τέσσερα παιδιά. Δύο αγόρια τον Γιώργο και τον Σωτήρη και δύο κορίτσια την Γιαννούλα και την Κωνσταντίνα.
4η γενιά : Ο Θοδωρής (Θεοδωρούλιας) και ο Νικόλαος (Νικολούλιας) δεν άφησαν αγόρια απογόνους.
Από τη συνολική αναφορά για τους απογόνους του Γεωργάκη Ντούρου γίνεται φανερό ότι οι οικογένειες των Γιαννακοπουλαίων (Αρβανιταίων), των Μανιαταίων και των Δημοπουλαίων είναι συγγενείς εξ΄ αίματος.
Επιπλέον από τα γενικότερα γενεαλογικά στοιχεία προκύπτει ότι οι οικογένειες του χωριού μας που έχουν κοινό γενάρχη το Γιάννη Ντούρο είναι οι παρακάτω: