It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.
Το κάστρο της Ωριάς είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία του χωριού, που μαρτυρά την μακραίωνη ιστορία του.
Όπως γράφει ο συγχωριανός μας Παναγιώτης Μανιάτης στο βιβλίο του «Πολιτισμός της Υπαίθρου», στα αρχαία ιστορικά χρόνια στο φυσικό αυτό οχυρό υπήρχε οικισμός – μικρή πόλη που ονομαζόταν Άμφεια, που αναφέρεται από τον Παυσανία στην εξιστόρηση των Μεσσηνιακών πολέμων. Η αιφνίδια κατάληψή της από τους Σπαρτιάτες στάθηκε η αφορμή για την έναρξη του Α Πελοποννησιακού πολέμου ( 8ος αιώνας π.Χ.).
Το μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς, ή του Γαρδικίου, που ήταν χτισμένο πάνω στο αρχαίο κάστρο της Αμφείας, πυρπολήθηκε το 1460 από τον Μωάμεθ τον κατακτητή, όταν μετά από σκληρή πολιορκία ενός χρόνου, οι Έλληνες υπερασπιστές του αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. Έπεσαν όμως θύματα άγριας σφαγής από τους παρασπονδίσαντες Τούρκους, και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να αναζητήσουν καταφύγια στα Ενετικά κάστρα των παραλίων της δυτικής Μεσσηνίας.
Τα ερείπια του θρυλικού κάστρου στέκουν εκεί στην θέση Παλαιόκαστρο ( ή Κόκκαλα ) πάνω σε ένα ύψωμα στην παρυφή του όρους Ελληνίτσα , στην διάβαση που οδηγεί από το Τουρκολέκα στην Μεσσηνία.
Η παράδοση και η δημοτική ποίηση θέλουν το όνομά του να οφείλεται στην θυσία μιας ωραίας κόρης, που δεν δίστασε να γκρεμιστεί από τα τείχη για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού και ατιμαστεί.
Ο θρύλος λέει ότι πολλοί από τους κατοίκους του έπεσαν στον γκρεμό όταν μπήκαν στο κάστρο οι Τούρκοι, και για πολλά χρόνια , -μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα- οι άνθρωποι έβρισκαν τα κόκκαλά τους στις πλαγιές που βρίσκονταν από κάτω. Γι’ αυτό και η περιοχή ονομάστηκε «Κόκκαλα».
Προφανώς το Κάστρο ξανακατοικήθηκε χρόνια μετά την καταστροφή του.Μάλιστα μέρος των οικογενειών που έμεναν εκεί ( οι Καστρίτες) κατέβηκε το 1700 στο Τουρκολέκα. Εκεί στο Κάστρο, υπήρχε επίσης εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας, που σωζόταν ακέραιη μαζί με αρκετά άλλα χτίσματα,- όπως μαρτυρούν οι παλιότεροι-, μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.
Γύρω απο το Κάστρο, συναντά κανείς πολλές σπηλιές που η καθεμιά τους έχει μια ξεχωριστή ιστορία, καθώς αποτελούσαν καταφύγιο πολλών κλεφτών και αγωνιστών της Επανάστασης .
Σήμερα παραμένουν τα ερείπια κάποιων παλιών χτισμάτων και του Ναού της Παναγίας. Μαρμάρινα βυζαντινά γλυπτά (θωράκια, γείσα, επιστύλια, πεσσίσκοι) μεταφέρθηκαν το 1855 από το Κάστρο της Ωριάς και βρίσκονται σήμερα εντοιχισμένα στο ανώθυρο και τον τοίχο της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Χωριό μας.
Από το 2004 ανοίχτηκε μονοπάτι που ανεβαίνει στο Κάστρο. Δείτε την αντίστοιχη σελίδα στο Διαμονή & Αξιοθέατα εδώhttps://tourkoleka.gr/diamoni/ti-na-kanete/