It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.

Ηλεκτρονική Εφημερίδα Τουρκολέκα- Μάϊος 2016

Ηλεκτρονική Εφημερίδα Τουρκολέκα

Μάϊος 2016

header_img_2

Τα άρθρα μας:

 • Η Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα
 • Το Πάσχα στο Χωριό
 • Πρώϊμη Άνοιξη
 • Παλιότερες Εκδηλώσεις
  • Η γιορτή του Παστού και το Αποκριάτικο γλέντι – δείτε φωτό : https://tourkoleka.gr/giorti-pastou-apokriatiko-glenti-2016/
  • Η κοπή της πίτας του 2016- δείτε πολλές φωτό και βίντεο: https://tourkoleka.gr/kopi-pitas-2016/
 • Το video “Τι είναι για μένα το Τουρκολέκα»- δείτε στο : https://tourkoleka.gr/ti-einai-gia-mena-to-tourkoleka/
 • Το Λαογραφικό μας Μουσείο στο Σπίτι του Νικηταρά, έχει ακόμα ..δουλειά. 

Βοηθείστε να ολοκληρώσουμε την συλλογή του.

 • Νέο υλικό στο site

 

Υπεύθυνη σύνταξης : Δήμητρα Μπούρα

Επικοινωνία στο email : info@tourkoleka.gr

 

 

 • Η Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα-

στείλτε μας άρθρα ή νέα που θέλετε να δημοσιευτούν

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα είναι μια πρώτη προσπάθεια ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τους συμπατριώτες μας Τουρκολεκαίους. Δεν έχουμε ακόμα ορίσει πόσο συχνά θα βγαίνει, θα βγαίνει σίγουρα όποτε έχουμε νέα να πούμε, ή δράσεις ή εκδηλώσεις όπου θέλουμε να σας καλέσουμε. Η εφημερίδα δεν περιλαμβάνει όλα τα νέα π.χ  τα κοινωνικά, θα το κάνουμε αυτό σταδιακά.

Μπορείτε να μας στέλνετε  νέα, ειδήσεις, ιστορίες, σκέψεις σας  σχετικές με το χωριό μας, -που θέλετε να μοιραστείτε με όλους τους συμπατριώτες μας -, για να τα δημοσιεύσουμε στην εφημερίδα αλλά και στο site.

 

 • Το Πάσχα στο χωριό

Γιορτάστηκε και φέτος το Πάσχα στο χωριό μας. Πολλοί Τουρκολεκαίοι από την Αθήνα πέρασαν στο χωριό τις άγιες αυτές  μέρες. Παρότι έλειπαν και αρκετοί, γέμισε η εκκλησία μας η Κοίμηση στις ιερές ακολουθίες : την  Μεγάλη Πέμπτη με τα 12 Ευαγγέλια, την Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση. Την Δευτέρα έγινε επίσης λειτουργία στον Αη -Γιώργη, την εκκλησία του Νεκροταφείου μας.

sh DSC02588sh DSC02587

Ο καιρος πολύ καλός, με λιακάδα και ζέστη όλες τις μέρες, ευνόησε το ψήσιμο του αρνιού και του κοκορετσιού στις αυλές των σπιτιών, το φαγητό έξω, και το πέρασμα επισκεπτών για κέρασμα και μεζέ. Πολλοί φυσικά και οι εορτάζοντες από τους ντόπιους  ο Τάσος Γιαννακόπουλος και ο Τάσος Αντωνόπουλος, η Νατάσσα Μανιάτη γυναίκα του Γρηγόρη Γιαννακόπουλου, ο Γιώργος Κομινάκης, ο Γιώργος Σταματελόπουλος…. .

Το περιβάλλον ταιριαστό, με πολύ πράσινο και πολλά λουλούδια. Κάθε χρονιά το πράσινο αυξάνεται, αλλά  φέτος είναι η πρώτη φορά που το χωριό μας  πλησιάζει την παλιά του εικόνα, πριν τις φωτιές.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των 2 Σωματείων των εν Αθήναις Τουρκολεκαίων  «Αδελφότητα Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ» και  «Πολιτιστικός Σύλλογος Η ΕΝΟΤΗΤΑ», εύχονται  σε όλους τους Τουρκολεκαίους  «Χριστός Ανέστη», υγεία, δύναμη και  ανάταση πνεύματος για να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και να κάνουμε νέα ξεκινήματα σαν άτομα και σαν έθνος.

 

 • Πρώϊμη άνοιξη

Από τον Φλεβάρη άνθισαν φέτος τα λουλούδια.  Και φυσικά το Πάσχα τα πάντα ήταν ολάνθιστα και καταπράσινα.

Μάλιστα φέτος το πράσινο στο χωριό πύκνωσε, μεγάλωσε και το κάνει να μας θυμίζει περισσότερο την παλιά του εικόνα, πριν τις φωτιές.

 

Ο καλός καιρός και η ζέστη όμως είχαν και αρνητικά. Η έλλειψη βροχής και η ζέστη δεν βοήθησε να αναπτυχθούν πολύ τα χόρτα.

Καμμένα βλαστάρια στις καρυδιές

Καμμένα βλαστάρια στις καρυδιές

Έκανε ακόμα   να ανθίσουν πρώϊμα όλα τα δέντρα, με όχι καλά δυστυχώς αποτελέσματα. Ο πάγος έκαψε τα πρώιμα βλαστάρια σε  σχεδόν όλες τις καρυδιές στο Στενό.

Εκαψε και τα πρώτα κηπευτικά που είχαν βάλει οι άνθρωποι και θα αναγκαστούν να τα ξαναβάλουν. Δεν μπορεί κανείς να τα βάλει με τον καιρό..

 

 

 

 

 

 • Πρόσφατες εκδηλώσεις -Η γιορτή του παστού και το Αποκριάτικο γλέντι

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, έγινε και φέτος στο χωριό μας το αποκριάτικο γλέντι και η ετοιμασία του παστού, που διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογος Νέων του χωριού μας.

Ξεκίνησε το Σάββατο με το κάπνισμα του παστού στην κουζίνα του σχολείου.

Χορός με μασκαράδες

Χορός με μασκαράδες

Εκτός από το κάπνισμα οι ‘ψήστες΄έφτιαξαν και χοιρινά  φιλετάκια και πανσέτα στα κάρβουνα, που έγιναν ο μεζές για το κρασάκι της προετοιμασίας. Αρκετοί Τουρκολεκαίοι,- παρά το ψιλόβροχο του απογεύματος-, πήραμε μια γεύση από την προετοιμασία του παστού, -ένα έθιμο που δεν γίνεται πια παρά σε ελάχιστα σπίτια.

Το βράδυ της Κυριακής έγινε η γιορτή στις αίθουσες του σχολείου, που είχαν πάλι ετοιμάσει και στολίσει τα παιδιά του Συλλόγου Νέων.

Η 2η αίθουσα DSC02454Το φαγητό, παστό χοιρινό με νόστιμα χειροποίητα μακαρόνια και σαλάτα, το κρασί και το τρίπουρο άφθονο και το γλέντι φούντωσε.

Ήταν μια πολύ καλή ‘είσοδος’ στην Σαρακοστή. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την φροντίδα της προετοιμασίας και τις στιγμές διασκέδασης που χάρισαν σε όλους. Ευχόμαστε και του χρόνου!

Φωτογραφίες από την Εκδήλωση μπορείτε να δείτε  στον σύνδεσμο: https://tourkoleka.gr/giorti-pastou-apokriatiko-glenti-2016/

 

 

 • Η κοπή της πίττας των 2 Συλλόγων της Αθήνας

Την Κυριακή στις 7 Φεβρουαρίου, έγινε στην Παληά ταβέρνα του Κρητικού στην Πλάκα, η εκδήλωση για την κοπή της πίτας που συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά μαζί οι 2 σύλλογοι των Τουρκολεκαίων. Τα Διοικητικά Συμβούλια της Αδελφότητας «Ο Νικηταράς» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ενότητα» συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση, σαν το πρώτο βήμα μιας νέας πορείας στενής συνεργασίας και συμπόρευσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 200 περίπου συμπατριώτες και φίλοι,  ενώ πέρασαν και απεύθυναν χαιρετισμούς πολιτικοί και βουλευτές της περιοχής.

Η εκδήλωση δεν είχε φέτος χορό, ήταν όμως πολύ ζωντανή. Μια  πραγματική ευκαιρία να βρεθούμε, να γνωριστούμε και να μάθουμε νέα  των συμπατριωτών μας.

Στην εκδήλωση επίσης παρουσιάστηκε και το νέο site του χωριού μας (tourkoleka.gr).

 

 

 

 • Βίντεο « Τι είναι για μένα το Τουρκολέκα»

Τι είναι για μένα το Τουρκολέκα; Κάναμε την ερώτηση στους Τουρκολεκαίους που ζουν στην Αθήνα και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της φετινής χρονιάς.

Σύνδεση με τις ρίζες, πολύτιμες μνήμες, οικογένεια, φυσική ομορφιά που μας ξακουράζει και μας γαληνεύει, κιβωτός ασφάλειας σε δύσκολους καιρούς, μερικές από τις πολλές απαντήσεις …

Δείτε τι μας είπαν στο video https://tourkoleka.gr/ti-einai-gia-mena-to-tourkoleka/

 

 

 • Το Λαογραφικό μας Μουσείο στο Σπίτι του Νικηταρά, έχει ακόμα ..δουλειά.  Βοηθείστε να ολοκληρώσουμε την συλλογή του

 Όπως ξέρετε το Μουσείο άνοιξε, αλλά δεν έχει ακόμα τελειώσει. Sh Σπίτι Νικηταρά DSC02675Ο Τάσος Γιαννακόπουλος,- ο πρόεδρός μας-,  αγωνίζεται να πετύχει την σύνδεση με την ΔΕΗ ( ναι δεν έχει γίνει ακόμα και ο χώρος εξυπηρετείται με μπαλαντέζα).

Αυτό είναι απαραίτητο γιατί θα επιτρέψει εκτός των άλλων να αντιμετωπίσουμε την υγρασία με έναν αφυγραντήρα, που φυσικά χρειάζεται ρεύμα για να λειτουργήσει.

Οσον αφορά τα εκθέματα,  για τον λίγο χρόνο που είχαμε για την προετοιμασία του Μουσείου στο, ξεκίνημά του,  είχαμε αρκετά εκθέματα κάποια από τα οποία ήταν δανεικά, αι αρκετά μόνιμες δωρεές. short DSC_0904Εχουμε ακόμα αρκετό δρόμο και κάθε προσφορά είναι καλοδεχούμενη.Κοιτάξτε αμπάρια, κατώγια και αποθήκες και ξετρυπώστε ότι δεν χρειάζεστε από σκεύη, ρούχα, εργαλεία, εξοπλισμό.. Δείτε την παρακάτω λίστα και  τι από αυτά μπορείτε να προσφέρετε.

Μας λείπουν :                                                  

Από σκεύη και είδη σπιτιού: τηγάνι, μεγάλος τέντζερης, χαρανί, μικρή βεδούρα, τέσα, ασκί, ξύλινη  κουτάλα, πιάτα τσίγκινα, κύπελα μεταλλικά, κανάτα, γουδί, χαβάνι, τσότρα, δρυμόνι,  σίδερο, σκαφίδι, πλαστήρι, πινακωτή, κάδη για το τυρί, λυχνάρι, λάμπα, νάκα, σίδερο

Από ρούχα: σακκούλια,  γουρνοτσάρουχα, παπούτσια ρόδες, ρούχα ένδυσης παλιά

Από εργαλεία: Τσεκούρι, δρεπάνι, ψικαστήρα, κειαφιστήρι, πλάνη, μικροεργαλεία, Τσιφιλιά, βαγένι, βαρέλα, μπουγιέλο, εξαρτήματα αργαλειού,  λάκος, ανέμη

 

 

 • Νέο υλικό στο Site

Επισκεφτείτε το site μας. Εκτός από πολλές φωτογραφίες και βίντεο  από τις εκδηλώσεις μας έχουμε πολύ νέο υλικό σε όλους τους τομείς:

 • Φωτογραφίες και πληροφορίες για τα ξωκλήσια, τους περιπάτους και τις πηγές μας στο Τι να δείτε/ Τι να κάνετε.
 • Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στα Έργα που σκεφτόμαστε και τα Έργα σε εξέλιξη.
 • Νέες πληροφορίες για την Ιστορία του Χωριού.
 • Αρκετές ιστορίες και γεννεαλογίες Οικογενειών
 • Περισσότερες ιστορίες και φωτογραφίες στα Κτήματα και τα Σπίτια
 • Νέο υλικό στις Ιστορίες, τις Ζωντανές αφηγήσεις, τα Παραμύθια και τα Λαογραφικά Αντικείμενα.

Θυμίζουμε ότι περιμένουμε να μας στείλετε πληροφορίες για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο site, την ιστορία της οικογένειάς σας, ιστορίες και έθιμα,   φωτογραφίες από το χωριό παλιές και σύγχρονες.

Σας ευχαριστούμε.