It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.

Ηλεκτρονική Εφημερίδα Τουρκολέκα Ιούλιος 2016

Ηλεκτρονική Εφημερίδα Τουρκολέκα

Ιούλιος 2016

 

Το Χωριό το 2004 #3175749 (2)

Τα άρθρα μας:

 • Η Γιορτή των Αγίων Πάντων στην Μεγάλη Λάκκα
 • Νικητάρεια 27 Αυγούστου 2016- Συμμετέχω και Συνδημιουργώ
 • Επισκευή του γεφυριού στον Ξερίλα.
 • Υποδομή για Ιντερνετ στο χωριό .

Υπεύθυνη σύνταξης : Δήμητρα Μπούρα

Επικοινωνία στο email : info@tourkoleka.gr

 

 

 • Η Γιορτή των Αγίων Πάντων στην Μεγάλη Λάκκα

 

 

sh- Οι Άγιοι Πάντες Το ξωκλησι DSC02935

Την Κυριακή 28 Ιουνίου έγινε Λειτουργία στο ξωκλήσι των Αγίων    Πάντων στην Μεγάλη Λάκκα στο Καταβοθροβούνι. Το εκκλησάκι έχει χτίσει ο Τάσος Γιαννακόπουλος εις μνήμην του αδελφού του Γιάννη και λειτούργησε φέτος για δεύτερη φορά. Την λειτουργία παρακολούθησαν περίπου 80 άτομα από το χωριό,  αλλά και από τους Βρωμοβρυσαίους που μένουν στην περιοχή για το καλοκαίρι με τα κοπάδια τους.

Μετά την λειτουργία έγινε αρτοκλασία, ευχηθήκαμε τα χρόνια πολλά στον Πτολεμαίο ( Μεο) που γιόρταζε και η Παναγιωτα ( σύζυγος Θανάση) Γιαννακόπουλου προσέφερε σε όλους νόστιμους σπιτικούς κουραμπιέδες και ποτό.sh Η Αρτοκλασία DSC02938

Η οικογένεια του Τάσου προσέφερε μετά την λειτουργία φαγητό στην αυλή του σπιτιού τους,  δίπλα στο εκκλησάκι.

Ο χώρος του τραπεζιού

Ο χώρος του τραπεζιού

Εκεί είχαν ήδη από το πρωί στημένα και στρωμένα τα τραπέζια. Τα εδέσματα σερβιρίστηκαν με γρηγοράδα και φροντίδα από τους νέους.: καλοψημένη γουρνοπούλα, ψητές πατάτες, σαλάτες, τυριά,  κρασί και αναψυκτικά, προσφέρθηκαν πλούσια στους επισκέπτες.

Αξιοθαύμαστη,- εκτός από την προσφορά-, και η προετοιμασία που ανέλαβαν τα μέλη της οικογένειας και δεν περιλάμβανε μόνον το φαγητό.  Μετέφεραν καρέκλες από το Σχολείο στο προαύλιο της εκκλησίας, ώστε οι πιστοί να μπορούν να παρακολουθήσουν καθιστοί την λειτουργία. Στον χώρο του φαγητού,- που ήταν μπροστά από το σπίτι-, εγκατέστησαν ολόκληρη πέργκολα για να στηρίξουν  μια τέντα που κάλυψε έναν χώρο περίπου εκατό τετραγωνικών μέτρων.

sh Το τραπέζι DSC02960 sh Το τραπέζι DSC02952Έτσι υπήρχε προστασία από τον ήλιο και απο την πιθανότητα βροχής, μιας και την προηγούμενη μέρα και νύχτα έβρεχε δυνατά.

Φάγαμε όλοι το νόστιμο φαγητό μέσα στην φύση,  μέσα στην ηρεμία του τοπίου, με θέα τις κορυφές των βουνών γύρω μας και του οροπεδίου με τις στάνες.

Ευχαριστούμε την οικογένεια του Τάσου που με περίσσευμα καρδιάς κάνει αυτή την προσφορά σε όλους, και ευχόμαστε και του χρόνου.

 

 

 

 • Νικητάρεια 27 Αυγούστου 2016 – Συμμετέχω και συν-δημιουργώ.

 

Νικητάρεια 2008

 

Τα Νικητάρεια θα γίνουν φέτος στο χωριό μας το Σάββατο στις  27 Αυγούστου.

Θα περιλαμβάνουν εορτασμό και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Νικηταρά, και επίσκεψη και ξενάγηση,- για όσους το επιθυμούν -,  στο «Σπίτι του Νικηταρά» που λειτουργεί ως  Λαογραφικό Μουσείο.


 Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί  και το γλέντι με φαγητό, ποτό και  χορό στην πλατεία του χωριού, που είχε καθιερωθεί όλα τα χρόνια σαν αναπόσπαστο κομμάτι της εκδήλωσης.

Η διοργάνωση θα γίνει φέτος από κοινού από την Κοινότητα  ( Δ.Δ ) Τουρκολέκα , τα 2 συνεργαζόμενα  Αθηναϊκά Σωματεία Τουρκολεκαίων, Πολιτιστικός Σύλλογος «η Ενότητα» και Αδελφότητα  «Ο Νικηταράς»,  καθώς και από τον Σύλλογο Νέων του χωριού μας.

Σας προσκαλούμε όλους να συμμετάσχετε.

Οι περισσότεροι  έχουμε ίσως  πολλές φορές βρεθεί ξανά, σε αυτή την γιορτή. Έχουμε νοιώσει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που υπάρχει εκεί,- πάνω στο ύψωμα με τον Ανδριάντα του ήρωα-,  αυτήν την μέρα. Έχουμε όλοι νοιώσει, – ακόμα και αν δεν το ομολογούμε-, ένα είδος κατάνυξης και περηφάνειας  καθώς ακούμε τους λόγους, τα  ποιήματα, και τον εθνικό μας ύμνο, δίπλα στο άγαλμα που ατενίζει το χωριό μας,  μέσα στο μαλακό φως και την δροσιά  του απογεύματος. Είναι ένα τελετουργικό τιμής στον ήρωα  και μνήμης. Μας αρέσει γιατί μας επιτρέπει να νοιώσουμε λίγο από μεγαλείο της ηρωικής μας καταγωγής και του τόπου μας και να πάρουμε δύναμη και έμπνευση για την ζωή μας.

Πέρα από το τελετουργικό – επετειακό μέρος, το φαγητό και το γλέντι του βραδιού που ακολουθεί, είναι μια ευκαιρία να κλείσουμε με χαρά την θερινή σαιζόν, πριν να επιστρέψουν οι επισκέπτες στην πόλη και οι ντόπιοι να μπουν στις δουλειές του φθινοπώρου.

Τα Νικητάρεια είναι ένας θεσμός  που κράτησε χρόνια με αυτή την μορφή και θέλουμε να συνεχίσουμε να τα οργανώνουμε σε πείσμα της δυστοκίας των καιρών. Είναι μάλιστα οι δυσκολίες της εποχής που κάνουν τέτοιες τελετές και γιορτές ακόμα πιο σημαντικές και απαραίτητες.

Η προετοιμασία της όλης γιορτής ( η καθαριότητα των χώρων, η προετοιμασία ποιημάτων και στεφάνων, το στήσιμο και το μάζεμα των τραπεζιών, ο φωτισμός, η προετοιμασία και διανομή του φαγητού κλπ)  θα γίνει,- όπως τα τελευταία 3-4 χρόνια -,  με εθελοντική εργασία των ανθρώπων του χωριού και των συλλόγων.

Οι εργασίες προετοιμασίας θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα πριν, με μεγαλύτερη ένταση τις 3 τελευταίες μέρες Πέμπτη Παρασκευή και Σάββατο, οπότε όσοι μπορούν να συμμετάσχουν στην προετοιμασία, μπορούν να το δηλώσουν από πριν και να  έρθουν στους χώρους δουλειάς για να βοηθήσουν.

Σας περιμένουμε

Ο Πρόεδρος του ΔΔ Τουρκολέκα και τα  Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων:

 • Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Ενότητα»
 • Αδελφότητα «Ο Νικηταράς»
 • Σύλλογος Νέων Τουρκολέκα

 

 

 • Η επισκευή του γεφυριού στον Ξερίλα

 

sh gefyri 1

 

Ξεκίνησε και προχωράει η επισκευή της γέφυρας στον Ξερίλα.  Έχουν ήδη γίνει έργα διαμόρφωσης της κοίτης του ποταμού ώστε να προστατεύονται οι όχθες από την διάβρωση της ροής του νερού και τώρα ρίχνεται το μπετόν για την αποκατάσταση του μέρους της γέφυρας που είχε παρασυρθεί από τα νερά στις καταστροφικές πλημμύρες  του Νοέμβρη του 2007.

 

Η  συγκοινωνία γίνεται τώρα μέσω Ελληνίτσας. Από τον κεντρικό δρόμο, 2 χιλιόμετρα μετά το Λεοντάρι και λίγα μέτρα μετά την στροφή για Καλύβια, στρίβουμε δεξιά  προς Ελληνίτσα και ακολουθούμε την διαδρομή που περνώντας μέσα από το χωριό μας βγάζει στο σταυροδρόμι στα Μεστιάνικα και συνεχίζει για το χωριό μας.

Έχει βέβαια δημιουργηθεί  και ένας παράπλευρος δρόμος που περνάει μέσα από το ποτάμι, πως θα γινόταν αλλιώς!- αλλά σε κάποιο σημείο έχει ανωφέρεια με χαλίκι και  μπορεί να είναι δύσκολη για τα κοινά επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ είναι εντάξει για αγροτικά και άλλα 4χ4.

 

 

 • Υποδομή για ίντερνετ στο χωριό

 

Μέσα στην άνοιξη τοποθετήθηκε δίκτυο οπτικών ινών σε όλη την Φαλαισία που έφτασε και μέχρι το χωριό μας. Αυτό θα επιτρέψει την σύνδεση με γρήγορο ίντερνετ. Μπορεί οι χρήστες στα χωριά  να μην είναι πολλοί, είναι όμως ένα εργαλείο που  μπορεί να διευκολύνει πολύ την ζωή των κατοίκων  και να δώσει σημαντική ώθηση στην δουλειά των νέων ανθρώπων σε κάθε αγροτική, κτηνοτροφική, ή άλλη  επιχείρηση.