It seems you have disabled javascript. Please enable javascript for this site to function properly.

Νικητάρεια 2016 – Μια επιτυχημένη συνδημιουργία των φορέων και των ανθρώπων του χωριού

Νικητάρεια 2016 – Μια επιτυχημένη συνδημιουργία  των φορέων και των ανθρώπων του χωριού

Το Σάββατο 27 Αυγούστου, έγινε και φέτος με επιτυχία στο χωριό μας η γιορτή των Νικηταρείων.

Στην προετοιμασία και την διεξαγωγή της συμμετείχαν η Τοπική Κοινότητα, ο Σύλλογος Νέων Τουρκολέκα  και οι 2 Σύλλογοι της Αθήνας, «Ενότητα» και «Νικηταράς». Η ετοιμασία άρχισε μέρες πριν με τις προμήθειες των τροφίμων και τον καθαρισμό του χωριού, του χώρου της εκδήλωσης και της γιορτής και κορυφώθηκε την παραμονή και ανήμερα.

Από την προηγούμενη έγινε ο σημαιοστολισμός και ο φωτισμός. sh-dsc_0592Καθαρίστηκε και ετοιμάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο- Σπίτι του Νικηταρά. Οι γυναίκες καθάρισαν από την προηγούμενη  τις πατάτες για τον φούρνο,- χρειάζονταν 7 μεγάλες λαμαρίνες.

Ανήμερα το πρωί μεταφέρθηκαν τα τραπέζια και οι καρέκλες και στήθηκαν στην πλατεία. Μετά εθελοντές έκοψαν το ψωμί και τις σαλάτες και ετοίμασαν τα σερβίτσια των τραπεζιών.sh-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-dsc_0604

Στις 7 το απόγευμα όλα ήταν έτοιμα. Ο κόσμος ήταν στον Αντριάντα. Ξεκινήσαμε με επιμνημόσυνη δέηση με τον Παπα-Ηλία, μετά την  ομιλία από την Δήμητρα Μπούρα και τα ποιήματα από τα παιδιά, τον Φώτη Σπανό και τον Στάθη, εγγονό του Στάθη Μανιάτη. Τέλος έγιναν  οι καταθέσεις των στεφάνων. Παρόντες ο Περιφερειάρχης μας Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας   και εκ μέρους της Βουλής ο Βουλευτής Αρκαδίας του Σύριζα κ. Παπαηλιού.

Καθαρίζουμε πατάτες

Καθαρίζουμε πατάτες

Μετά την εκδήλωση ο κόσμος μεταφέρθηκε στην πλατεία. Κάποιοι επισκέφτηκαν το Λαογραφικό μας Μουσείο- περίπου 80 άτομα. Γέμισαν τα τραπέζια – γύρω στα 400 άτομα. Οι νέοι, -κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες-, σέρβιραν γρήγορα και οργανωμένα. Το φαγητό έφθασε για όλους και καταναλώθηκε όλο. Το ίδιο και το κρασί. Το χοιρινό και οι πατάτες νόστιμα και καλοψημένα από την Άννα, που έχει πια αρκετή εμπειρία και ξέρει καλά την δουλειά. Ο χορός ξεκίνησε λίγο αργότερα με συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Πρώτα τα καλαματιανά και αργότερα τα ζεϊμπέκικα -όπου πρωτοστάτησαν οι νέοι μας-, με συμμετοχή και αρκετών μεγαλυτέρων.

Έγινε με επιτυχία και η λαχειοφόρος μας ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων  του φαγητού και της εκδήλωσης.

Φτιάχνουμε σαλάτες

Φτιάχνουμε σαλάτες

Δώρα, μια τηλεόραση, μια γίδα, προσφορά της οικογένειας Παναγιωτόπουλου, 5 κιλά μέλι προσφορά του Χρήστου Πετρόπουλου, 5 κιλά μέλι προσφορά των αδελφών Γκρίτζαλη, 2 πεντόκιλα κρασί προσφορά Οινοποιείας Πουλημένου, μια επιταγή αγορών 25€ προσφορά των κατ/μάτων ένδυσης Αντώνακα στην Μεγαλόπολη και 7 δώρα με διακοσμητικά σπιτιού και αξεσουάρ προσφορά της Νίκης Πετροπούλου από το κατάστημά της στην Καλαμάτα. Επίσης μέρος των τροφίμων ( κρασί, λάδι, πατάτες, κλπ) χορηγήθηκαν από τους Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Τάσο Γιαννακόπουλο, Κώστα και Γιάννη Παυλόπουλο και Πτολεμαίο Δημητρόπουλο. Το βιβλιοπωλείο  «Επιλογή» του  Χρήστου Γεωργακόπουλου στην Μεγαλόπολη, πρόσφερε τους λαχνούς και τα πόστερ της εκδήλωσης.

sh-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ae-20160827_201951Το γλέντι κράτησε ως αργά με παρουσία πολλών ανθρώπων όλων των ηλικιών και ξένων επισκεπτών. Τον τελευταίο λόγο είχαν φυσικά οι νέοι που έκλεισαν την μουσική στις 4 το πρωί- χορεύοντας όπως πάντα ως την τελευταία στιγμή.

Κλείσαμε έτσι το καλοκαίρι, τιμώντας την ιστορική μνήμη του ήρωά μας,  αλλά και γιορτάζοντας με φαγοπότι και χορό, με κέφι και χαρά.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, αυτούς που πρόσφεραν τα δώρα, όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στην προετοιμασία, και  όλους όσους συμμετείχαν στην λαχειοφόρο και στήριξαν με την συνδρομή τους αυτή την προσπάθεια. Η συμμετοχή όλων είναι αυτή που έδωσε αυτό το αποτέλεσμα και που μας δίνει την δυνατότητα και την διάθεση να την συνεχίσουμε.

Καλό φθινόπωρο σε όλους και του χρόνου να είμαστε πάλι μαζί να γιορτάσουμε !